Zeker leren lezen

Een verantwoorde basisDe eye-opener die uiteindelijk tot de Alfabetcode heeft geleid was Diane McGuinness’ Why Our Children Can’t Read And What We Can Do About It. A Scientific Revolution in Reading. McGuinness is allergisch voor gegoeroe: alles wat ze zegt is wetenschappelijk getoetst en in principe opnieuw toetsbaar. Net dat maakt de blauwdruk voor Engels leesonderwijs in haar boek zo uitdagend. Aangezien zowel Engels als Nederlands een alfabetisch schriftsysteem hebben, moesten haar bevindingen wel naar het Nederlands overdraagbaar zijn.

Dat relativeert de kritiek dat de deugdelijkheid van Alfabetcode niet uitgebreid is onderzocht. Diane McGuinness’ Phono-Graphix-methode is dat namelijk wel. (Een overzicht vindt u hier.) En alle onderdelen van de Alfabetcode en van Dwaalspoor dyslexie zijn dat ook. Dat zijn dingen die over de gebruikelijke methodes niet kunnen worden gezegd: of is er ooit aangetoond dat kinderen betere letters schrijven als ze die eerst in de lucht oefenen? Dat spelling beter op een pc dan met de hand wordt getraind? Of dat kinderen sneller correct schrijven als ze spellingregels op rijm krijgen?

Dat alles maakt de Alfabetcode tot een bijzonder plausibele hypothese over hoe een dyslexieveilige methode eruitziet. Dat die hypothese als geheel nog niet op grote schaal is getoetst, maakt ze niet minder plausibel. En ook niet onwetenschappelijk. Plausibele hypotheses worden onderdeel van het wetenschappelijke bedrijf door hun kwetsbaarheid: als ze zó worden geformuleerd, dat iedereen die ze wil toetsen, precies weet wat hij moet doen om ze te toetsen.  Wie de deugdelijkheid van de Alfabetcode wil onderzoeken, wie wil weerleggen dat de Alfabetcode een dyslexieveilige aanpak is, neemt Dwaalspoor dyslexie door en weet wat hem te doen staat.

Why Our Children Can’t Read is one of the most important books of the decade. Read it for your own pleasure and enlightenment, and buy copies for the people in control of you children’s education. – Steven Pinker

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux