Zeker leren lezen

BasiskoppelingenWe leren de schriftcode van klank naar teken aan. De vraag wat we de kinderen moeten leren, is dus makkelijk te herformuleren: Welke klanken hebben zoal? En hoe schrijven we die?

Het Nederlands heeft circa 42 courante klanken. Dat heb ik dus uitgezocht en op die manier 42 klanken gedefinieerd en voor elk van die klanken gekeken welke de meest waarschijnlijke schrijfwijze is. Dat kan een letter zijn, maar ook een lettercombinatie.

Die 42 klanken gaan we leren schrijven en wel op de manier waarop ze het vaakst worden geschreven. Zo leren kinderen dus 42 klank-teken-koppelingen  die samen een beperkte schriftcode vormen, de basiscode. Op één uitzondering na – de doffe e – zijn die basiskoppelingen ondubbelzinnig.

Het lijstje met basiskoppelingen oogt heel gewoon: /i/ schrijf je als i, /ij/ als ij, /ou/ als ou, /t/ als t, /g/ als g, /ch/ als ch enzovoort. Gevolg: sommige eenvoudig lijkende dingen zijn geen basiscode: woorden als ‘geit’ en ‘pauw’ en zinnetjes als  ‘oom ligt in bed’ om maar iets te zeggen. Anderzijds, sommige moeilijker lijkende dingen zijn wel basiscode. Woorden als ‘goochelaar, griezelboek, industrie’ schrijf je helemaal met basiskoppelingen.

F

Schrift; Instructie op het digibord. Oefenen op papier.

Schrift; Instructie op het digibord. Oefenen op papier.

oneembewustzijn – het vermogen om klanken te herkennen – slijpt het best in wanneer het wordt gekoppeld aan goed geschreven letters. Slecht vormgegeven en moeilijk te onderscheiden letters bieden nauwelijks steun. Daarom zet de Alfabetcode hoog in op lettervormgeving en handschriftkwaliteit.  En dus zetten we kinderen aan het denken over lettervormgeving, over rechte en gebogen lijnen, over verhoudingen, over alles wat goede van slechte letters onderscheidt. Met als resultaat: een handschrift waar ze trots op zijn en een gereedschapskist om dat handschrift te onderhouden.

Er is maar één handschriftmethode die daartoe leidt, omdat het de enige is die de kinderen uitlegt hoe ze het doel bereiken. Daarom is het ook de enige die het waard is een methode voor handschrift te worden genoemd: Schrift.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux