Zeker leren lezen

Audio en Video‘Etiketten zijn goed voor jampotten, niet voor kinderen.’

De Alfabetcode op Radio 1. Luister hier naar de reportage die Loes Fierens maakte in Freinetschool de TintelTuin en naar het gesprek dat Marjan Temmerman op 7 september 2012 in De ochtend had met Erik Moonen.

Hoe groeide Egbert-Jan Weeber over zijn dyslexie heen?

Egbert-Jan Weeber is één van de meest veelzijdige acteurs van Nederland. Hij speelde tal van rollen in films en televisieseries. Dat leek lange tijd niet voor hem weggelegd: als hij kind kreeg hij de diagnose dyslexie. om erachter te komen wat dat is, werkte hij mee aan het programma Pavlov, dat op 29 maart 2012 werd uitgezonden op Nederland 3. Wat kan de wetenschap hem over dyslexie vertellen? Opvallend weinig, zo blijkt en meer dan eens is te horen dat hij er ‘misschien wel overheen gegroeid is’. Bekijk de documentaire en vis zelf uit waarom Egbert-Jan Weeber zo’n atypische ex-dyslecticus is geworden. Het antwoord vindt u, wanneer u tien seconden documentaire (00:53-01:03) en twee pagina’s Dwaalspoor dyslexie (84-85) met elkaar verbindt.

Snelcursus Dwaalspoor dyslexie

Boek.be wilde op de Antwerpse boekenbeurs weten wat voor boek Dwaalspoor dyslexie wel is. Resultaat een snelcursus in twee delen die momenteel op YouTube te vinden is.

Maar u kunt er ook van hieruit  heen: zowel voor deel 1 als voor deel 2 kunt hier klikken. Verder wilden ze graag nog een fragmentje horen. Als u dat ook wilt, klik hier. En tenslotte wilden ze graag een leestip. Ook die zullen we u niet onthouden.

The Dyslexia Myth

In september 2005 zond Chanel 4 The Dyslexia Myth uit, een documentaire van David Mills. (Klik hier om die te bekijken. Het script downloaden kunt u hier.) De documentaire laat zien dat de stellingen van Dwaalspoor dyslexie al vaker verdedigd zijn. Door mensen die meer verdienen dan een figurantenrol in het debat overigens.  Hieronder (voor het gemak in het Nederlands) een paar opmerkelijke uitspraken die in de documentaire te horen zijn.

Frank Vellutino toonde aan dat dyslectici letters helemaal niet anders zien, huppelend bijvoorbeeld of gespiegeld: ‘Wat ons echt verbaasde was dat de zwakke lezers even goed waren als de normale toen ze uit het geheugen Hebreeuwse letters moesten reproduceren.’

Dorothy Bishop over de constatatie dat dyslexie vaak hand in hand gaat met andere problemen: ‘Kinderen met leesproblemen hebben inderdaad vaak ook andere problemen. Vaak gaat het om problemen met aandacht of onhandigheid, maar niets wijst erop dat deze dingen de leesproblemen veroorzaken. En dat betekent dat werken aan aandacht of handigheid de leesproblemen niet helpt op te lossen.’

Keith Stanovich wilde graag aantonen dat dyslectische kinderen echt anders zijn dan wat hij noemt garden variety poor readers, gewone zwakke lezers: ‘We waren meer dan verbaasd toen beide groepen virtueel identiek bleken te zijn.’

Margeret Snowling over wat er echt aan de hand is met zwakke lezers: ‘De kern van het probleem van kinderen die moeizaam lezen is het manipuleren en analyseren van klanken.’

Jack Fletcher bestudeerde de rol van biologie en omgeving: ‘Effectieve instructie verandert de functies in het brein. Neurale systemen zijn plastisch, ze kunnen worden gevormd en zijn gevoelig voor de effecten van de omgeving. Bij sommige kinderen ligt de omgeving aan de basis van een slechte ontwikkeling van de neurale systemen, wat op zijn beurt leesproblemen tot gevolg heeft.  Zulke kinderen zijn in een breinonderzoek niet te onderscheiden van kinderen bij wie een aangeboren probleem wordt verondersteld. We weten dat omgevingsfactoren all by themselves leesproblemen kunnen veroorzaken.’

Margeret Snowling over wat er met al deze inzichten gebeurt: ‘Wat me echt kwaad maakt, is dat de wetenschap al jaren weet wat het sommige kinderen moeilijk maakt om goed te leren lezen en dat er toch zo’n grote kloof blijft bestaan tussen wat de wetenschap zegt en wat er in de onderwijspraktijk gebeurt. Daar zijn echt geen excuses voor.’ Elders in de documentaire noemt Mageret Snowling de door de overheid gefinancierde laptops voor dyslectici weggegooid geld, a waste of public money.

 

Wie is de beste leraar?

Het Australian Institute for Teaching and School Leadership vat in een animatiefilmpje van een paar minuten samen waar het in het onderwijs om gaat: alles staat of valt bij de leraren. En wie zijn de beste leraren? Dat zijn die leraren die zelf het best en het meest leren.

Wie weet hoe het moet omdat hij al zo lang zo doet, doet het dus waarschijnlijk verkeerd omdat hij zijn ogen sluit voor wat hij nog kan leren.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux