Zeker leren lezen

Dyslexie kán worden vastgesteldWeet u dat zeker? Een batterij tests kan aantonen dat uw kind minder goed leest dan het zou moeten. Maar dat wist u zonder die tests ook wel.

Bedenkt u alvast even dit. De Stichting Dyslexie Nederland definieert dyslexie als ‘een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren van het accuraat toepassen en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau’. De bewering dat bijvoorbeeld Bill Gates dyslectisch is, betekent dus in mensentaal dat Gates een hardnekkig probleem heeft met lezen en/of spellen. Meer niet.

Maar nu komt het: de definitie stelt dat Gates’ problemen de kenmerken zijn van een stoornis. Hij is intelligent genoeg, hij was op school als hij er moest zijn en in zijn sociale achtergrond is er ook al niets dat hem voor de voeten liep. Dus moet er wel een stoornis zijn. Maar is die stoornis meer dan een verzinsel om het verhaal te laten kloppen? Niemand heeft ooit in Gates’ brein gekeken. Toch zegt iedereen dat hij daar een defect heeft. Weten we dat?

De waarheid is: er is geen enkele manier om dyslexie vast te stellen en er is geen enkele reden om ‘dyslectische’ zwakke lezers anders te behandelen dan gewone zwakke lezers. Dat zeg ik niet alleen, dat zegt bijvoorbeeld Julian Elliott, hoogleraar onderwijskunde aan de universiteit van Durham.  En met hem een hoop anderen. Kijkt u maar wat rond op deze website, dan komt u ze vast tegen.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux