Zeker leren lezen

Hoe effectief zijn Lijn 3 en kim?Lijn 3 en de kim-versie van Veilig Leren Lezen zijn de nieuwste methodes voor aanvankelijk lezen.  ‘De ervaringen van leerkrachten die met Lijn 3 werken zijn heel positief,’ meldt de Malmberg-website. ‘Leerkrachten geven Lijn 3 gemiddeld een 8,2. Ook de toetsresultaten liggen boven het landelijk gemiddelde.’ Uiteraard vindt uitgeverij Zwijsen kim beter: ‘Met de nieuwe versie van Veilig leren lezen geef je jonge lezers de beste basis.’

Dat moet u niet zomaar geloven.

Zowel bij Malmberg als  bij Zwijsen werd effectiviteit van de nieuwe methodes onderzocht.  De Nederlandse leesexpert Kees Vernooy kon de rapportage van die onderzoeken inkijken en berichtte daarover in november 2015 op de ECNO-conferentie  over Taal en lezen: wat werkt echt? De handout bij Venooys workshop kunt u hier downloaden. Interessant is vooral de laatste  dia op pagina 13. Die vat de bevindingen over de effectiviteit van de twee nieuwe methodes samen: één  derde van de kinderen verlaat groep 3 als onvoldoende lezer. Maar de scholen zijn niet geneigd dat als een probleem te zien.

Dat betekent: beide methodes zijn veel minder solide dan de uitgevers op hun webpagina’s schrijven.  (Het nieuwe Veilig Leren Lezen  is overigens geen haar effectiever dan het oude.) En: de uitgevers weten dat.  Het lijkt er dus erg sterk op dat ze over de effectiviteit van hun methodes simpelweg liegen.

Dacht u nu echt dat Volkswagen de enige is die zoiets zou durven?

Lees ook: Veilig leren lezen?De nieuwe Veilig leren lezen: kim zaait verwarring, Lijn 3 en kim: nieuwe methodes en wetenschap.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.