Zeker leren lezen

Over succesvolle docentenUitgeverij Bazalt brengt in het najaar de Nederlandse versie van John Hatties Visible Learning for Teachers.

De titel op een correcte maar aantrekkelijke manier vertalen is al een helse klus, de rest van het boek is dat niet minder. Wie een inleiding wil, kan hier even kijken: John Hattie in gesprek over zijn boek met Douglas McDougall van de universiteit Toronto. (Hij is helemaal echt: hij zegt Tronno.)

Wat Hattie vooral interesseert, is niet de vracht getallen en data, maar het verhaal erachter. Als we dat proberen te vertellen, komen we bij de leraar uit. Maar Hattie maakt zich er niet van af met de boutade dat leraren belangrijk zijn. Natuurlijk zijn ze belangrijk, maar wat aan de leraar geeft de doorslag? Hattie: ‘Niet wie ze zijn, niet wat ze doen, maar hoe ze denken.’ Leraren die vinden dat het hun verantwoordelijkheid is om elke leerling zichzelf te helpen overtreffen, gaan op zoek naar oplossingen tot ze die vinden. Wat de doorslag geeft, is de mindset.

Dat geeft te denken.

Basisschoolleerkrachten wordt geleerd dat ze een aanzienlijk percentage van de kinderen niet kunnen leren lezen.

Leerkrachten op secundaire scholen wordt verteld dat er met wat ze in hun opleiding hebben geleerd niet veel succes te rapen valt omdat jongeren van tegenwoordig digital natives zijn met een brein dat anders leert.

Op de universiteiten is onderzoek  het eigenlijke werk. Onderzoek wordt beloond, terwijl onderwijs een bijzaak is die veelal als last wordt beschouwd: het begrip onderwijslast is er gemeengoed, onderzoekslast kent niemand.

Samengevat: op alle niveaus staan docenten onder druk om de ambitie te laten varen succesvol te onderwijzen. En net die ambitie is nodig om docenten succesvol te maken. Daarom: applaus voor wie niet onder die druk bezwijkt.

Lees ook: Wat de Alfabetcode kan doenRenate Valtin over oplossingen voor dyslexie, Psychologische moeilijkheden, Daniel Willinghams negen zekerheden, Etiketten

 

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.