Zeker leren lezen

Slecht zitten is giftigWe ademen zuurstof in, we ademen CO2 uit. CO2 is zwaarder dan lucht en blijft in een klaslokaal dus beneden hangen. Basisschoolkinderen zijn kleiner dan de leerkracht en hebben er dus meer last van. Als ze zitten hebben ze er nóg meer last van. En als ze voorovergebogen zitten te werken, ontstaat er tussen hun armen een CO2-bel, waarin de CO2-concentratie nog hoger oploopt. Vooral als ze lange haren hebben die de ruimte nog wat meer afsluiten.

Schriftkennis is uitgegeven bij EduPlaza.

Schriftkennis van Ben Hamerling en Astrid Scholten is uitgegeven bij EduPlaza.

Wéten we dat? Jazeker. Nederlandse scholen kunnen een gratis CO2-meter aanvragen om de luchtkwaliteit in de klassen in de gaten te houden. Meestal wordt die op ooghoogte aan de muur bevestigd. Maar in de nieuwste editie van Schriftkennis, hun onvolprezen handleiding voor handschriftontwikkeling in het onderwijs, beschrijven Ben Hamerling en Astrid Scholten wat er gebeurt wanneer die CO2-meter tussen de armen van een voorovergebogen werkend kind wordt gelegd. In geen tijd worden er CO2-concentraties gemeten die boven de wettelijke normen uitkomen.

Kinderen die voorovergebogen zitten, zitten aldoor in slechte lucht. Ze krijgen er hoofdpijn van, ze raken sneller vermoeid, ze kunnen zich slechter concentreren.  Laat ze dus rechtop zitten en leg uit waarom u daarop staat: omdat slecht zitten giftig is.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux