Zeker leren lezen

Kan ik al met de Alfabetcode beginnen als mijn kind nog in de kleuterklas zit?Natuurlijk kunt u dat. Het hoeft niet, maar de meeste kinderen van vijf zouden het best aankunnen.

Natuurlijk kunt u zich afvragen waarom u dat zou doen. Een goede reden is: om moeilijkheden te voorkomen. Als u er zeker van bent dat uw kind getraind is in  foneembewustzijn wanneer op school het leesonderwijs begint, dan is de kans dat er grote moeilijkheden ontstaan al veel kleiner. Het zou natuurlijk kunnen dat uw kind door die training zin krijgt in meer. Dat het echt wil gaan lezen en schrijven. Dan moet u niet op de rem gaan staan. Net als de meeste ouders vraagt zich misschien af of u daar wel goed aan doet, want wat zal de school daarvan vinden?

In de eerste plaats: het gaat om uw kind. U wilt dat uw kind een gelukkige volwassene wordt? Welnu, vlot lezende volwassenen zijn gemiddeld veel gelukkiger dan moeizaam lezende. Dus laten we maar doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat uw kind een vlotte lezer wordt. En ergens aan het eind van de laatste kleuterklas (aan het eind van groep 2) laat u op een paar scholen in uw buurt zien wat uw kind kan. U neemt wat schrijfwerk van hem mee, meer is daar niet voor nodig. En u kijkt hoe de school daarop reageert. Op die manier kunt u uw schoolkeuze baseren op wat er waarschijnlijk in de klas met uw kind gebeurt. Uiteindelijk is dat belangrijker dan  het vermogen om op het schoolfeest een goede indruk te wekken.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux