Links

Links

In 2009 startten twee bevlogen onderwijzers een bijzondere school: TintelTuin. Die werd gebouwd op twee pijlers:  freinetonderwijs en  Alfabetcode. Al gauw slaagden ze er samen met de rest van het lerarenteam in, elk kind dat lang genoeg op de school bleef te helpen een vlotte lezer en een trefzekere speller met een perfect handschrift te worden. 

Maar de school kreeg problemen: moeilijkheden die niets te maken hadden met Freinet of Alfabetcode, maar die de Alfabetcodepijler wel aan het wankelen brachten. En nu lijkt TintelTuin niet meer de school die ze aanvankelijk was. Wilt u toch iets over die pionierstijd vernemen, dan kunt u nog steeds hier klikken.

De Stichting Schriftontwikkeling is opgericht door een aantal Nederlandse staatsgediplomeerde handschriftdocenten. Doel is de kwaliteit van het handschriftonderwijs te verbeteren. Wat eraan schort, hoe het beter kan en waarom de gangbare ideeën over dysgrafie en motoriek een misvatting zijn, u vindt het allemaal hier.

Phono-Graphix is de door Diane McGuinness bedachte leesmethode die model stond voor de Alfabetcode. Aan het Phono-Graphix-logo  ziet u meteen dat de Alfabetcode veel hoger inzet op handschriftkwaliteit. Toch is een bezoek aan de Phono-Graphixwebsite meer dan de moeite waard. Vooral de pagina’s over research zijn een aanrader. Wat onderzoekers over de positieve effecten van Phono-Graphix te melden hebben, geldt namelijk wellicht ook voor de Alfabetcode.

Manteau maakt deel uit van het onafhankelijke uitgeefhuis Standaard Uitgeverij. Haar verschillende uitgeverijen en andere activiteiten vormen samen de grootste Vlaamse uitgeefgroep. Exit dyslexie heeft onderdak gekregen bij Manteau. Manteau maakt namelijk boeken die mensen gelukkig maken.