In de praktijk

Alfabetcode-hulpverleners

Waar vindt u een logopedist of een remedial teacher bij wie u voor Alfabetcode hulp terecht kunt? Dit zijn de namen die ik heb.*  Als er een naam ontbreekt, vertelt u het mij. Dan vul ik het lijstje aan.

BE

Wellen, Logopediepraktijk Vandenhoudt

NL

Drunen, RT Drunen

Son en Breugel, Alfabetyco (ook online hulp)

Vlijmen, Leren met ouders, Scalascholen

Zwanenburg, RT-praktijk Thermiek

* Ik heb er geen zicht op hoe zorgvuldig in deze logopedie- en RT-praktijken met Alfabetcode wordt omgesprongen, en ben dus in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de kwaliteit die er wordt geboden.

Daarom de volgende bedenking.

Als u professionele hulp zoekt, praat dan vooraf met de hulpverlener. Vraag hoe ze de zaak aanpakken, waarom ze dat zo doen, en wat hun doelstelling is. Als de antwoorden niet duidelijk zijn, vraag dan uitleg. Laat u vooral niet met een kluitje in het riet sturen: als een hulpverlener u niet helder kan uitleggen hoe hij uw kind kan leren lezen, zal hij uw kind niet kunnen uitleggen hoe het moet lezen. (Inspiratie voor dat gesprek vindt u hier.)

En wees op uw hoede.

Vertrouw geen hulpverlener die uw kind een etiket opplakt: met uw kind scheelt er niets, met het onderwijs dat het gekregen heeft wel.  Ga nooit naar een hulpverlener die uw kind woorden als gehelen leert lezen en uw kind ‘woordbeelden’ wil leren herkennen: niemand kan er genoeg onthouden om vlot te kunnen lezen, ook de hulpverlener niet. Laat uw kind geen tijd verliezen aan allerlei motorische programma’s: lezen en schrijven leer je niet met luchtschrijven, niet met schrijfdansen, niet met blokkendozen, evenwichtsbalken of springtouwen. Wantrouw een hulpverlener die zijn aanpak laat afhangen van de ‘leerstijl’ van uw kind: rij-instructeurs doen dat ook niet en net daardoor leren ze iedereen rijden. Wees niet tevreden met een hulpverlener die uw kind ‘begeleidt’ of  ’met zijn probleem leert omgaan’. Wees niet tevreden met een hulpverlener die uw kind wil leren hoe het  ’zijn gebrek compenseert’.

Kortom zoek een hulpverlener die uw kind leert lezen. Want dat kan. Als uw kind slecht leest, dan komt dat bijna altijd omdat het slecht heeft leren lezen. Zeg dus niet dat hij dyslexie heeft en het ‘dus’ niet kan leren. Want zodra hij dat gelooft, leert hij het nooit.  De waarheid is: wie slecht heeft leren lezen en schrijven, moet het goed leren – andere hulp is er niet.

Maar u kunt het heft ook zelf in handen nemen en uw kind leren lezen. Ga niet af op uw herinneringen aan hoe het in uw tijd ging, volg een goede handleiding: geen boek ‘boordevol nuttige tips’, maar een dat alles van het begin tot het eind uitlegt. Heb vertrouwen in uzelf. U hoeft de deur niet uit, u spaart en hoop geld en u beleeft met uw kind de tijd van uw leven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.